Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers

Het is iets waar je liever niet bij stilstaat. Maar wanneer je als zelfstandig ondernemer ziek wordt of een ongeluk krijgt en je om die reden niet meer kunt werken (al is het maar tijdelijk), ontvang je geen inkomsten. Behalve bijstand zijn er geen regelingen vanuit de overheid en alle kosten lopen uiteraard gewoon door. Het is dus zaak om zelf iets te regelen.

Of je nu zzp-er (zelfstandige ondernemer zonder personeel) bent of je runt een bedrijf met werknemers, het is van groot belang om je te verdiepen in de mogelijkheden van het afsluiten van een AOV. Niet alleen om te voorkomen dat je zelf in de problemen komt, maar ook om je bedrijf, met eventuele werknemers, zonder hinder door te laten functioneren.

Doe de check

Verschillende verzekeraars hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering in hun pakket. Om te bepalen welke verzekering het best bij jou past is het belangrijk om je goed te oriënteren. Zo zijn er diverse websites waar je een checklist in kunt vullen.

Er wordt dan rekening gehouden met jouw specifieke situatie. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd, de aard van je bedrijf en de hoogte van het verzekeren bedrag en de premie die je er voor betaald.

Geen verplichting

Je bent als ondernemer niet verplicht om een verzekering af te sluiten in het geval je onverhoopt arbeidsongeschikt zou worden.

Je kunt ook besluiten om geld apart te zetten, te reserveren voor noodgevallen. Echter, voor startende ondernemers is dit niet meteen mogelijk. Daarom is het juist voor deze groep ondernemers belangrijk om zich te informeren over de verschillende mogelijkheden die verzekeraars bieden.